Supple Mental

Etykietowanie

Jak deklarować ilość netto suplementu (kapsułki, tabletki, masa, znak ℮)?

Ilość netto jest obowiązkowym elementem oznakowania (art. 9 ust. 1 lit. e rozporządzenia (UE) nr 1169/2011) i dla suplementu w postaci stałej — kapsułek, tabletek, proszku, żelek — wyraża się ją w jednostkach masy, w gramach lub kilogramach, a dla płynów w litrach, centylitrach lub mililitrach (art. 23 ust. 1). Sama liczba sztuk wystarcza tylko w wyjątku z załącznika IX pkt 1 lit. c (żywność zazwyczaj sprzedawana na sztuki, gdy liczba sztuk jest wyraźnie widoczna z zewnątrz albo podana na etykiecie), a znak ℮ jest dobrowolny i można go umieścić wyłącznie obok nominalnej masy lub objętości od 5 g/5 ml do 10 kg/10 l, przy stosowaniu systemu kontroli wewnętrznej ilości (art. 15–17 ustawy o towarach paczkowanych).

Rozporządzenie (UE) nr 1169/2011 (FIC): art. 9 ust. 1 lit. e — ilość netto żywności jest obowiązkową informacją. Art. 13 ust. 5 — nazwa żywności, ilość netto i (w napojach o zawartości alkoholu większej niż 1,2% obj.) rzeczywista zawartość alkoholu muszą być w tym samym polu widzenia. Art. 23 ust. 1 — ilość netto wyraża się w litrach, centylitrach, mililitrach, kilogramach lub gramach: w jednostkach objętości dla produktów płynnych, w jednostkach masy dla pozostałych; art. 23 ust. 3 odsyła do załącznika IX. Załącznik IX pkt 1 — oznaczanie ilości netto nie jest obowiązkowe m.in. dla żywności o ilości netto mniejszej niż 5 g lub 5 ml (lit. b; nie dotyczy przypraw i ziół) oraz dla żywności zazwyczaj sprzedawanej na sztuki, pod warunkiem że liczba sztuk jest wyraźnie widoczna i łatwa do policzenia z zewnątrz lub — w przeciwnym razie — oznaczona na etykiecie (lit. c). Przepisy nie przesądzają, że każdy suplement w kapsułkach jest „zazwyczaj sprzedawany na sztuki”, dlatego bezpieczniej podawać masę netto (np. w g) i dodatkowo liczbę kapsułek lub tabletek. Załącznik IX pkt 2 — jeżeli przepisy wymagają podania określonego rodzaju ilości (np. ilości nominalnej), ta ilość jest ilością netto w rozumieniu FIC. Pkt 3 i 4 — opakowania wielosztukowe: przy kilku opakowaniach jednostkowych z taką samą ilością tego samego produktu podaje się ilość netto w każdym opakowaniu i ich łączną liczbę; gdy opakowania wewnętrzne nie są jednostkami sprzedaży — całkowitą ilość netto i całkowitą liczbę opakowań jednostkowych. Ustawa o towarach paczkowanych (t.j. Dz.U. 2026 poz. 1436): art. 7 ust. 1 — towar paczkowany musi mieć m.in. ilość nominalną produktu; art. 2 pkt 18 — ilość nominalna to deklarowana i oznaczona na opakowaniu ilość produktu bez opakowania; art. 8 ust. 1 — paczkujący, importer, sprowadzający albo zlecający paczkowanie odpowiada za to, by ilość rzeczywista odpowiadała ilości nominalnej. Znak ℮ (w ustawie: znak „e”): art. 15 — dotyczy ilości nominalnej wyrażonej w jednostkach masy lub objętości od 5 g lub 5 ml do 10 kg lub 10 l; art. 16 ust. 1 — znak umieszcza się dobrowolnie, na własną odpowiedzialność; art. 16 ust. 3 — znaki podobne do znaku „e” są zabronione; art. 16 ust. 4 — znak o wysokości co najmniej 3 mm obok oznaczenia nominalnej masy lub objętości; art. 17 ust. 1 — wymaga systemu kontroli wewnętrznej ilości spełniającego wymagania metrologiczne z załącznika nr 2; art. 18 ust. 1 — kontrole wewnętrzne trzeba dokumentować. Wniosek: deklaracja „60 kapsułek” bez masy nie może nieść znaku ℮, bo znak odnosi się do masy lub objętości.

Ilość netto suplementu — co mówią przepisy.
SytuacjaZasadaPodstawa
Kapsułki, tabletki, proszek, żelkiMasa netto w g lub kgRozp. 1169/2011 art. 23 ust. 1 lit. b
Suplement w płynieObjętość w l, cl lub mlRozp. 1169/2011 art. 23 ust. 1 lit. a
Tylko liczba sztukWyjątek: żywność zazwyczaj sprzedawana na sztuki, liczba widoczna z zewnątrz lub podana na etykiecieRozp. 1169/2011 zał. IX pkt 1 lit. c
Ilość netto poniżej 5 g / 5 mlOznaczenie nieobowiązkowe (nie dotyczy przypraw i ziół)Rozp. 1169/2011 zał. IX pkt 1 lit. b
Znak ℮Dobrowolny; 5 g/5 ml–10 kg/10 l; min. 3 mm obok masy lub objętości; kontrola wewnętrzna i dokumentacjaUstawa o towarach paczkowanych art. 15–18
Podstawa prawna i źródła: Rozp. 1169/2011 art. 9 ust. 1 lit. e, art. 13 ust. 5, art. 23, zał. IX · Ustawa o towarach paczkowanych (t.j. Dz.U. 2026 poz. 1436) art. 2 pkt 18, art. 7 ust. 1, art. 8 ust. 1, art. 15–18